Saturday, 9 July 2011

Pertandingan SAHIBBA Peringkat Negeri Kelantan 2011

Mohd Hassany Hashim menyampaikan hadiah kepada salah seorang pemenang4 Julai 2011 - Unit Bahasa Melayu Jabatan Pelajaran Kelantan dan Dewan Bahasa Pustaka Wilayah Timur dengan kerjasama Syarikat Permainan Malaysia telah berjaya menganjurkan Pertandingan SAHIBBA Peringkat Negeri Kelantan bagi kategori sekolah menengah dan sekolah rendah. Pertandingan ini adalah sebahagian aktiviti awal bagi mengisi program Bulan Bahasa Kebangsaan 2011 yang akan dilangsungkan bulan Oktober nanti. Pertandingan ini juga merupakan aktiviti tambahan di bawah Program Memartabatkan Bahasa Malaysia, Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) yang sedang dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia sekarang. Pertandingan Sahibba ini bertujuan untuk membina daya kreativiti di kalangan pelajar dalam aspek kosa kata selain memperkayakan kosa kata pelajar. Melalui pertandingan seumpama ini, pelajar dapat memupuk minda kreatif di dalam membina kosa kata bahasa Melayu dan seterusnya dapat memperkayakan perbendaharaan kata mereka. Ini secara tidak langsung dapat membina keyakinan pelajar untuk menggunakan bahasa Melayu standard di dalam percakapan harian mereka.

Menurut Mohd Hassany Hashim, Ketua Penolong Pengarah Bahasa Melayu JPN Kelantan di dalam ucapan perasmian penutup pertandingan tersebut, "permainan SAHIBBA boleh dijadikan sebahagian alat pembelajaran yang berkesan dalam meningkatkan penguasaan bahasa Melayu kalangan pelajar kerana melalui permainan Sahibba, guru-guru dapat mewujudkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan dan menghibur. Ini amat bertepatan dengan salah satu strategi di dalam MBM iaitu konsep didik hibur di dalam pengajaran guru di bilik darjah". Beliau mencadangkan guru-guru bahasa Melayu supaya menjadikan permainan sahibba sebagai salah satu kaedah pengajaran berkonsepkan didik hibur di bilik darjah. Menurut beliau lagi, pihak jabatan akan berusaha menjadikan pertandingan Sahibba sebagai program tahunan Unit Bahasa Melayu jabatan agar matlamat kerajaan meningkatkan penguasaan pelajar di dalam penggunaan bahasa Melayu standard berjaya.

Di dalam pertandingan tersebut, pelajar Nasrul Airie Azahar, 15 dan Qistina Iwani Mukhtar dari SMK Dato, Mahmud Paduka Raja 2 Tanah Merah berjaya mendapat tempat pertama dan naib juara bagi kategori sekolah menengah, mana kala Luqman Hakim Kamaruden, dari SMK Bachok mendapat tempat ke-3. Sementara bagi kategori sekolah rendah, Nur Anina Nazirah Mohd Noor Yusmadi, 12 dari SK Sultan Ibrahim 1, Pasir Mas mendapat tempat pertama, Naimi Syahira Mohamad dari SK Kamil 2 Pasir Puteh dan Siti Jamilah Hafizi dari SK Padang Garong 1 Kota Bharu masing-masing mendapat tempat ke-2 dan ke-3. Mereka semua akan mewakili negeri Kelantan ke Pertandingan SAHIBBA peringkat kebangsaan yang akan diadakan pada bulan Oktober sempena sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan.

No comments:

Post a Comment

SUDUT MAHIR BAHASA

Dalam sistem bahasa Melayu terdapat beberapa perkataan yang penggunaannya sudah dianggap mantap sebagai satu perkataan utuh, walaupun perkataan tersebut terdiri daripada dua kata dasar. Perkataan tersebut tetap dieja sebagai satu perkataan, iaitu:

antarabangsa, pesuruhjaya, bumiputera, jawatankuasa, kakitangan, kerjasama, warganegara, olahraga, setiausaha, sukarela, suruhanjaya, tandatangan, tanggungjawab, matahari

Sajak Pilihan Akademik Bahasa

KEPADA PENDIDIK (Ar Azmi Seman)

alangkah mulia dan bermaknanya
setiap kali muridmu berkata, kau
memperbetulkan bahasanya
meskipun kau guru agama atau matematik cuma
akan lebih terdidik murid kita
bahasapun jadi indah dan mulia
kalau kita membuang sempadan
memartabatkan bahasa ibunda
sedangkan tanggungjawab kita lebih jauh daripada itu
bukan sekadar memberi mereka markah dan pangkat
tapi meneguhkan keyakinan dan kepercayaan
bahasa itu mulia letaknya
janganlah dibataskan pandangan
kiranya seribu pendidik sepertimu
akan terbenualah bahasa kita
jauh memancangkan batasnya
Marilah dengan tangan terbuka
Memuliakan bahasa ucapan kita
Tidak perlu kita harapkan siapa-siapa
Selain kita: pendidik bangsa!SALASILAH BAHASA (Azhar Salleh)

Pohon bahasa yang sekian lama tumbuh
menunaskan akal budi bangsa yang teguh
merantingkan wibawa bicara yang ampuh
dahannya terlalu kukuh untuk dirempuh
dedaun bestari hijau mewarnai peribumi
mekarlah puspa mengaroma datar buana
bertunjang akarnya yang berjiwa cekal
di belantara sejarah yang bernafas kental
Sungai bahasa telah bersilam menyaring
kelodak hitam dan penjarah yang gering
yang ingin melunturkan jernih bahasa
namun nadi arusnya sukar ditongkah
ini bahasa sarwa milik merdeka
terhimpun khazanah bangsa di dasarnya
merakam luka dan derita yang terseksa
dalam kitab riwayat yang paling sejahtera
menguntum kasih merentasi sempadan
bahasa ini tegak setia mengkhabarkan salam
menjalinkan peradaban yang marak dijulang
Asal usul bahasa bermukim
pada akal budi para pewaris
yang begitu mesra menyantuni warga
keras pula menyanggah sengketa
dari sejarah yang mengharukan bangsa
dari puncak bukit yang mencatan warnanya
perjuangan rakyat membuka gerbang dewan
di sebuah wad usang menggelegaklah bahasa
untuk diseratakan di segenap ruang kota
demi menafaskan nadi pejuang dari desa
yang ingin menancap bahasanya bersatu
mengisi merdeka dengan bahasa yang sama
bahasa yang berjiwa bangsa